Suomalaiset ravintolat ja koronavirus

Kotimainen matkailu- ja ravintola-ala on ollut todellisella koetuksella koronapandemian aikana. Pakon edessä ravintolat ovat joko joutuneet turvautumaan ainoastaan take-away-myyntiin samalla, kun suurin piirtein vain kolmannes työntekijöistä on pystynyt tulemaan vakituisesti töihin. Lomautuksista ja töiden loppumisesta ovat joutuneet kärsimään niin vuokratyövoima, kuin vakituisetkin työntekijät.

Myynti huvennut dramaattisesti

Ravintola-alaa on pandemian aikana kohdannut ennennäkemätön asiakaskato, joka seurauksena ravintoloiden myynnistä on kadonnut jopa 70%. Tämä on patistanut hallituksen valmistelemaan kiireessä tukipakettia, mutta monille jo konkurssin partaalla tasapainotteleville yrittäjille sen uskotaan tulevan liian myöhään.

Tukipaketin suhteen laitettiin rattaat pyörimään jo maaliskuun jälkipuoliskolla ja toukokuun alussa vihdoin ilmoitettiin sen yksityiskohdista: ravintolat tulevat saamaan yhteensä 83 miljoonaa euroa tukea kompensoimaan myynnin menetyksiä ja 40 miljoonaa henkilöstön palkkaukseen. Tukea maksetaan niin monesta työntekijästä, kuin mitä yrityksellä oli ennen kriisin alkua, mutta korkeintaan 800 työntekijälle per yritys. Tukea pitää hakea ja sen suuruuteen voivat potentiaalisesti vaikuttaa muut yrityksen samanaikaisesti saamat tuet.

Massalomautukset iskivät ravintola-alalle

Hotelli- ja ravintola-ala työllistää Suomessa 90 000 työntekijää, joista 50 000 on vakituisia työntekijöitä ravintoloissa. Pelkästään ravintola-alan työntekijöistä kaksi kolmasosaa on joutunut jossain vaiheessa kriisiä lomautetuksi – ilmiö, jollaista ei olla ennen nähty. Ravintola-ala olikin valtavassa noususuhdanteessa ennen kriisin alkua, joka tekee nykytilanteesta erittäin suolaisen palan niellä.

Take-away-myynti pitää ovet avoinna

Kriisin mukana on vastaavasti korostunut nettiruokakauppojen ja take-away-palveluiden tärkeys – aivan samalla tavalla, kuin miten etätyöskentelyn tärkeys on alkanut korostumaan kaikilla toimialoilla, joissa se on mahdollista. Kuluttajat ovatkin selvästi alkaneet arvostamaan laadukkaan take-away-palvelun tärkeyttä nykytilanteessa. Yrittäjät pyrkivät pitämään pään pinnan yläpuolella keskimäärin kolmanneksella työvoimastaan tukipaketteja odotellessa, joten kotimaisen ravintola-alan tukeminen kuluttajalla on nyt erittäin suuressa arvossa.

Kun asiakkaat kotimaassa ja ulkomailla käyttävät enemmän take-away-palveluita, synnyttää tämä mukanaan myös ikävän sivuilmiön, joka on kertakäyttöastioista syntyvä jäte. Tutkimuksien mukaan esimerkiksi mereen päätyvästä roskasta jopa 70% koostuu muovisista kertakäyttötarvikkeista. Tämän vuoksi take-away-palveluita ja -astioita käyttävien yrityksien tulisi siirtyä mahdollisimman nopeasti kierrätettäviin ja luonnonystävällisempiin kertakäyttötuotteisiin, koska kriisin vuoksi syntynyt muoviroskan määrä on potentiaalinen ekokatastrofi.

Euroopan Unioni onkin jo maaliskuussa 2019 ajanut läpi lain, joka tulee kieltämään perinteiset muoviset kertakäyttöastiat. Tämä direktiivi tulee voimaan vuoteen 2021 mennessä, mutta tilanteen ollessa nykyisellään, on erittäin tärkeää, että ravintola-alan yritykset siirtyvät uusien direktiivien mukaisiin tuotteisiin. Siksi ravintoloitsijoille on suositeltavaa, että he ottavat käyttöönsä biohajoavat take-away-kertakäyttöastiat jo ennen, kun uudet lait astuvat voimaan minimoidaksemme ympäristön rasitus.

Valoa tunnelin päässä

Onneksi vallitsevaan tilanteeseen on jo asteittain alkanut tulemaan helpotuksia rajoituksiin sekä kotimaassa, että ulkomailla. 4.5.2020 hallitus ilmoitti, että ravintoloita aletaan avaamaan hillitysti 1.6.2020 alkaen. Valitettavasti linjaukset ovat vieläkin suhteellisen epäselviä, sillä siinä esitettiin vähän suurpiirteisesti hengellä ”jos avaaminen on koronan puolesta mahdollista”.

Myös asiakasmäärien rajoitukset ovat tällä hetkellä tulkinnanvaraisia, sillä alle 50 hengen kokoontumiset sallitaan kesäkuun alussa, mutta miten se pätee erikokoisiin ravintoloihin, on vielä auki. Esimerkiksi 30 hengen ravintola ei kuitenkaan saa olla ääriään myöten täynnä.

Voimme toivoa kuitenkin, että hallituksen linjauksiin tulee tarkempia linjauksia lähipäivinä, sillä kesäkuun alkamiseen on vielä pari viikkoa aikaa. Pysykäämme siis optimistisina ja muistakaamme tukea kotimaisia ravintola-alan yrittäjiä ja työntekijöitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *