Karsastetaanko sähkökulkuneuvoja suotta?

Sähkökulkuneuvoista tuli todellinen hitti katukuvassa vuonna 2019 ja asenteet niitä kohtaan ovat olleet kaksijakoisia: käyttäjien mielestä ne ovat kätevimpiä keksintöjä urbaaniin liikkumiseen sitten viipaloidun leivän, vastustajat taas vieroksuvat holtittomasti kaahailevia sähkömotoristeja.

Hankala alku ja muutos kohti hyväksyntää

Sähkökulkuneuvojen tarina on ollut hyvin pitkälle sama kaikkialla Euroopassa. Vastahakoisimmat suhtautumiset ovat tulleet ymmärrettävistä syistä, kun kypärättömät sähkömotoristit ovat aiheuttaneet varomattomuudellaan lukuisia vaaratilanteita muulle liikenteelle. Tämä onkin johtanut nopeisiin sääntömuutoksiin monissa maissa, mm. Espanjassa, Ruotsissa sekä Ranskassa.

Vuokrausbisnes saapui myös suomalaisiin kaupunkikuviin ja sähköisten kulkupelien määrä nousikin nopeasti tuhansilla. Myös Suomessa laitteita vierastavat ovat moittineet kuljettajien ajotapaa sekä tapaa pysäköidä niitä keskelle katukuvaa. Tietoisuuden lisääminen ja muiden maiden väliin puuttuminen lainsäädännöllä on kuitenkin nopeasti alkanut parantamaan tilannetta.

Negatiivisista asenteista huolimatta sähköpotkulaudoissa saattaa olla paljonkin hyvää, josta ei mielestäni puhuta tarpeeksi, ja se on sähkökulkuneuvojen potentiaaliset hyödyt rahallisten menojen ja ympäristön kuormituksen kannalta.

Ratkaisu ruuhkiin

Yksi tärkeimmistä asioista, joita sähkökulkuneuvojen olemassaolosta tulee ottaa huomioon, on se, että aina kun joku ajaa sellaisella, niin hän ei aja sen sijaan autolla. Ne voivatkin olla yksi asutuskeskusten kulmakivistä liikennepäästöjen hillitsemisessä – varsinkin kun niitä voi käyttää yhdessä pyöräreittien kanssa, eivät ne vaadi välttämättä erikseen omaa kulkureittiään.

Yksityisautoilusta aiheutuvat päästöt eivät kuitenkaan vähene autoja ikuisuuksiin ajamalla, ja siinä tällaiset kevyen liikenteen ratkaisut, kuten sähköpotkulaudat ovat hyvä vaihtoehto. Amerikkalaisen DePaulin yliopiston vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan tiheämmin asutussa kaupungissa muutaman kilometrin matkoilla vuokralauta tuli jopa kuudenneksen halvemmaksi autoon verrattuna, josta tulee tuntuvat säästöt vuositasolla. Samaisessa tutkimuksessa todettiin myös, että työpaikkakeskuksiin pääsy nopeutui siitä huolimatta, että sähkömotoristit käyttivät myös julkista liikennettä.

Tämä säästö valuu kuluttajan taskuun myös niin, että sähkökulkuneuvon käyttäjän ei tarvitse maksaa yksityisautoilijalle tavanomaisia polttoainemaksuja, pysäköintiä (joka vie myös aikaa), huoltoja tai vakuutuksia. Nämä ovat sellaisia etuja, joita näitä laitteita vierastaville pitää nimenomaan korostaa tulevaisuudessa samalla, kun niiden käyttäjiä valistetaan ottamaan myös kanssaliikenne huomioon.

Sähkökulkuneuvojen hyödyt ja haitat

Saat sähkökulkuneuvojen käytöllä säästöä rahallisesti, ajallisesti ja ekologisesti, oli kyseessä sitten vuokra-ajoneuvo tai omistat sellaisen. Ne ovat myös käyttäjäystävällisiä, koska ne eivät vaadi ajolupia tai -kokeita, joka on taas säästöä yksityisautoiluun verrattuna. Ne eivät rasita myöskään fyysisesti, joten ne ovat hyvä valinta erityisesti työmatkoille, jos et halua olla heti valmis suihkuun työpaikalle päästyäsi. Niiden pysäköinti on myös todella helppoa ja vaivatonta verrattuna, kunhan huomioit myös muun liikenteen.

Haittapuolina voidaan pitää liikenteen turvallisuutta, joka johtuu usein huolettomien ja ympäristöään tarkkailemattomien motoristien asenteesta. Onkin erittäin tärkeää, että kaikki sähkökulkuneuvoja käyttävät muistavat asianmukaiset suojavarusteet. Kypärää tulisi käyttää ehdottomasti, aivan kuten polkupyöränkin kanssa.

Kaikki vuokrapyöriä käyttävät asiakkaat eivät myöskään ole täysin tyytyväisiä nykyiseen vuokrakulkuneuvojen hinnoitteluun, mutta tämän voidaan odottaa laskevat lähitulevaisuudessa tuntuvasti kilpailun lisääntyessä ja koska ajoneuvon kuluttajahinnat ovat nykyisellään hyvin varteenotettavia muutaman sadan euron hinnalla. Tämä sijoitus maksaa itsensä kuitenkin takaisin nopeasti liikenteen sujuvuudella, ajansäästöllä ja muilla edellä mainituilla tekijöillä, jotka liittyvät esimerkiksi yksityisautoiluun.

Se on kuitenkin kieltämättä tosi asia, että sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet katukuvaan jäädäkseen. Tärkeintä on, että motoristit, sekä kevyt liikenne pystyvät sulautumaan yhteen sovussa ja ehkä näitä uuden ajan menopelejä vierastavatkin tulevat huomaamaan, että oikein käytettyinä ne helpottavat liikennettä kaikkien osalta – puhumattakaan siitä, että ne ovat ympäristöystävällisempi ja pienilukuisille kotitalouksille erittäin edullinen vaihtoehto liikkumiseen kaupungeissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *