Onko tomaatti avain onnistuneeseen tenttisuoritukseen?

Tentti – tuo korkeakouluopiskelijan rakastama painajainen. Tentti testaa opiskelijan tietotaidon ja tenttejä suorittamalla opiskelija saavuttaa lopulta suurimman tavoitteensa: tutkintotodistuksen. Vaikka tentti onkin korkeakouluopiskelijalle arkipäivää, voi se aiheuttaa paljon stressiä ja harmaita hiuksia. Summiksen tiimi istui alas ja mietti hyviä toimintatapoja, joiden avulla tentit menevät paremmalla prosentilla läpi ja opiskelusta tulee rennompaa sekä palkitsevampaa.
Ensiksi kannattaa avata pullo punaviiniä, ottaa pieni maistiainen ja aloittaa tämän listan lukeminen:

1. Paikka jossa opiskelet

TV, pehmeä sohva, hyvää mässyä, kännykkä ja tenttikirja. Mikä ei kuulu joukkoon? Opiskelun tehokkuuteen saa paljon lisäpotkua, kun opiskelee sellaisessa paikassa, jossa ei ole ylimääräisiä häiriötekijöitä. Yleensä tenttiin lukeminen aktivoi opiskelijassa siivousgeenin, joka on yleensä piilevää sorttia. Siivousimpulssien ja muiden vaarojen takia kirjasto on havaittu erittäin toimivaksi lukuympäristöksi. Kannattaa kokeilla varsinkin, jos olet jo katsonut Netflixin kaikki hyvät sarjat ja kämppäsi alkaa olla yhtä hyvin puunattu kuin sairaalan leikkaussali.

2. Opiskele ryhmässä

Monelle opiskelu ja tenttiin lukeminen on kuin liikuntasuoritus; se on paljon mukavampi suorittaa porukalla. Hyvä ryhmä voi luoda positiivisen ryhmäpaineen, jolloin opiskelu tulee hoidettua kuin itsestään. Muiden ryhmäläisten tuki voi olla ratkaiseva palanen, jos et ymmärrä jotain tenttialueesta. Voit myös itse oppia opettamalla, koska opettaminen on erittäin tehokas tapa oppia. On vaikea opettaa, jos ei osaa (paitsi jos on myyjän lahjoja tai tavallista suurempi itseluottamus).

3. Tenttiarkisto

Opiskelijoiden yksi pyhimmistä paikoista on tenttiarkisto, josta löytää ikiaikaista viisautta. Tenttiarkistojen saatavuus riippuu yleensä ainejärjestöjen aktiivisuudesta, mutta Suomessa tenttiarkistoja on moneen lähtöön. Koska opettajat ja luennoitsijat ovat ihmisiä, he tykkäävät kysyä samoja asioita vuodesta toiseen. Opettelemalla vanhat kysymykset ja niihin oikeat vastaukset on toiminut vuosikaudet eikä loppua näy horisontissa. Tenttiarkisto on myös näppärä väline opiskeluun, sillä vanhoja kysymyksiä voi käyttää oman oppimisen tukena esimerkiksi kysymällä: ”mitä tästä kurssista tulisi oppia?” Jos osaat vastata kattavasti muutaman vuoden tentteihin, olet todennäköisesti oppinut paljon.

4. Muista tauot, liikunta ja ruoka

On vaikea pysyä motivoituneena, jos paahtaa tylsä kirja naaman edessä tunnista toiseen. Itseä kannattaa motivoida vaikkapa suklaapatukalla tai pelkällä tauolla. ”Jos luen tunnin, saan tehdä 15 minuuttia mitä vain”.  Yksi esimerkki tällaisesta toiminnasta on Pomodoro-tekniikka (tomaattitekniikka), jonka ydinajatuksena on pilkkoa päivä puolen tunnin jaksoihin, joissa 25 minuuttia tehdään ennaltamäärättyä tehtävää – tässä tapauksessa tenttiin lukemista – ja 5 minuuttia saa tehdä mitä vain. Kun tauko on ohi, alkaa seuraava 25 minuutin työvaihe, jossa tehdään suunniteltua työtehtävää kiltisti, kunnes kello soi työvaiheen lopussa. Tätä kannattaa kokeilla ja aiheeseen voi tutustua tarkemmin ystävämme Wikipedian artikkelista (https://en.wikipedia.org/wiki/Pomodoro_Technique).

Liikunta auttaa irrottautumaan opiskelusta, jolloin aivot latautuvat ja saavat tilaa kehittyä. Opiskelutehokkuus kärsii, jos silmät seikkailevat kirjojen sivuilla liian pitkään. Liikunta ehkäisee myös ns. kynäniskan kehittymistä, joka on opiskelijalle hyvinkin tavallinen oire. Opiskelu ja liikunta vaativat polttoainetta, joten opiskelijan tulee syödä (todella yllättävää!) Ruokailuun kannattaa soveltaa tasaista jaksottamista. Vireystila pysyy parempana ja tieto uppoaa kuuppaan paremmalla prosentilla, kun verensokeri ei harrasta trampoliinipomppuja. Epävirallisten tutkimusten mukaan punaviini lisää opiskeluun liittyvää itseluottamusta ja rentoutta, joten sekin kannattaa lisätä kokeilujen listalle. 😉

Tiivistys

Luettelimme muutaman taikatempun opiskeluun liittyen, mutta lista ei todellakaan ole täydellinen. Summis pyrkii auttamaan korkeakouluopiskelijoita materiaalin välityksen kautta, kun opiskelijat voivat myydä ja ostaa vertaismateriaaleja toisiltaan. Voikin sanoa, että Summiksessa on selvästi piirteitä numeroista 2 ja 3. Summiksessa opiskelijat opettavat toisiaan ja vanhat tenttikysymykset otetaan hyötykäyttöön pölyisistä holveistaan. Kannattaa kokeilla – opiskelusi saattaa tehostua huomattavasti!

Mikä on oman opiskelutehosi salaisuus? Kommentoi alle tai pidä salaisuutena. 🙂

Tero Summiksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *