Mitä tehdä jos ei saa kesätöitä?

Me korkeakouluopiskelijat kohtaamme joka kevät saman paineen. Mistä saisin täksi kesäksi kesätöitä? Tulisi kartuttaa jo opiskeluaikana sitä kuuluisaa CV:tä, ja toivottavimmin vielä oman alan hommista. Lisäksi kesällä olisi kiva maksaa kämpän vuokra ja jotain syödäkin, kun opintotuet ovat 3 kuukautta katkolla. Hinku töihin on kova, mutta kaikille ei välttämättä löydy paikkaa. Mitä sitten pitäisi tehdä? Alle on koottu muutama idea, jos käy huonosti.

 

  1. Opiskele kesällä

Melkein kaikki korkeakoulut tarjoavat kesäisin opintoja, joten jos töitä ei ole kesäksi niin kannattaa pyrkiä ainakin tekemään ne 15 opintopistettä, joilla kesäajan opintotuet saa. Näin toimeentulo kesänkin ajalta on taattu ja lisäksi opintosi edistyvät. Kaksi kärpästä siis yhdellä iskulla! Lisäksi kesäopintoja tarjoavat monet avoimet yliopistot ja ammattikorkeakoulut joko verkko- tai lähiopetustoteutuksin, kannattaakin siis olla skarppina ja bongata juuri sulle sopivat kurssit kesäksi. Kesän toimeentulosta voit lukea lisää vaikkapa tästä Ylen artikkelista: http://yle.fi/uutiset/3-6153394

 

  1. Matkailu, vapaaehtoistyö, harrastukset aktiviteetit

Ei kesätöitä à vapaa-aika lisääntyy. Miten käytän tämän ylimääräisen vapaa-ajan? Riippuen siitä onko ollut mahdollista säästää ennen opiskeluja tai opiskeluaikana, on tämän ajan käyttömahdollisuuksissa suuret erot. Jos säästöjä ei juuri ole, tulee kesä elää vyötä kiristäen, mutta kesällä pystyy tekemään monia aktiviteetteja, jotka eivät maksa mitään. Kunnon kohottaminen, vapaaehtoistyö tai vaikka pullojen kerääminen saattaa tällöin olla tapa selvitä seuraavaan lukukauteen, mutta jos säästöjä on kertynyt niin omaa maailmankuvaa voi avartaa vaikka matkailulla. Etenkin kotimaan matkailu on kesällä parasta. Eli tarkista oma budjettisi ja mieti toimintasuunnitelma kesäksi!

 

  1. Yrittäjyys?

Yrittäminen saattaa kuulostaa raskaalta, hankalalta ja riskiseltä vaihtoehdolta, mutta näin ei välttämättä ole pakko olla. Siihen riittää, että on jokin taito jota tehdä ja päämäärä löytää kysyntää tällä taidolle. Melkein kuka tahansa meistä voi tarjota työpanostaan vaikka ikkunoiden pesuun tai taimien istutukseen. Jos olet opiskellut jo pidempään tai omaat jonkun erityislaatuisen taidon, voit koittaa siipiä myös tällä saralla. Oli taitosi mitkä tahansa, ei yrittäjyyden aloittamisen tarvitse välttämättä olla raskas prosessi vaan voit toimia esimerkiksi ns. kevytyrittäjänä.

Häh?

Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan siis sitä, että myyt omia palveluitasi, mutta joku toinen hoitaa melkein kaiken muuhun yrittäjyyteen liittyvän, kuten vaikkapa byrokratian, verotuksen ja laskutuksen.

Esimerkiksi UKKO-palvelun avulla, voit koittaa siipiäsi yrittäjänä (5 prosentin korvausta vastaan tehdyistä myynneistä). UKKO-palvelusta voit lukea lisää täältä: https://www.ukko.fi/opiskelija-nain-hankit-itsellesi-mukavan-kesatyon/. Myös Kukaosaa-palvelu on katsomisen arvoinen: https://kukaosaa.fi/

 

  1. Muutto vanhemmille

Jos kesän toimeentulo tulee olemaan erittäin hankalaa, voi olla mahdollista katkaista oma vuokrasopimus ja mennä loisimaan takaisin vanhempien nurkkiin. Porukoiden lihapatojen ääressä ruokakulut pienevät (ainakin omalta osaltasi!) merkittävästi ja saatat selvitä paremmin kesän yli.

 

 

Yllä olevan vinkit saattavat helpottaa jos kesätöitä ei löydykään ja vaikka sulla ois hyvät mahdollisuudet päästä töihin on fiksua aina pitää varavaihtoehdot mielessä. Kuitenkin kevät on vasta aluillaan ja jos vielä kesän työpaikka ei ole tiedossa, niin nyt on se hetki jolloin voit alkaa panostaa täysille töiden hakemiseen.

 

Hyvää alkukevättä ja isosti tsemppiä työnhakuun!

 

Jyri Summiksesta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *