Deadline on ystäväsi

Jaksaa, jaksaa! Just do it! Vielä kerta! Valmista pitää olla huomenna! Kyllä sä pystyt siihen!

Aika on aina meitä vastaan, kuten Morpheus totesi mallikkaasti elokuvassa Matrix (1999). Tunne on tuttu useimmille meistä, vaikka opiskelu antaakin paljon vapauksia ja joustoa. Vapaus ja jousto ovat monesti ongelman keskiössä, koska tehtävien ja aikataulujen laiminlyönnit aiheuttavat hallaa lähinnä vain itselle. Usein työelämässä pomo pitää rakastavalla direktio-oikeudellaan huolen siitä, että asiat tulevat valmiiksi ennemmin kuin myöhemmin. Opiskelija joutuu kuitenkin ruoskimaan itseään eteenpäin opettajien myötävaikutuksella, ja loppupeleissä korkeakouluopiskelijalla onkin erittäin suuri vastuu omien opintojensa etenemisestä. Itsensä ruoskiminen on vaikeaa hommaa – sen takia ruoskintaa on varmaankin harjoitettu toisen eikä omaan selkään jo ammoisten aikojen aikana. Vakavoidutaan hieman.

Opiskelijan tulee olla itsensä pomo eli johtaa itseään. Itsensä johtaminen on erittäin hyödyllinen taito myös työelämässä, joten sitä kannattaa harjoitella opiskelun aikana. Itsensä johtamisessa on muutama tärkeä pointti, jotka tulee ottaa haltuun:

  1. Hanki työlistalle tarpeeksi tehtäviä. Ilman tehtäviä opiskelu- tai työaika menee hukkaan. On tärkeää, että työlistalla on tehtäviä joita suorittaa.
  2. Arvioi tehtävien tärkeysaste ja niiden vaatima aika. Pystyt toteuttamaan vain yhden tehtävän kerrallaan, vaikka olisit kotoisin Marsista. Kun listallasi on esimerkiksi kymmenen erilaista tehtäväkokonaisuutta, on erittäin tärkeää laittaa nämä tehtävät tärkeysjärjestykseen. Ensimmäiseksi tulee tehdä tärkeimmät tehtävät, jonka jälkeen voi keskittyä vähemmän tärkeisiin tehtäviin. Näin varmistetaan, että vähintään tärkeimmät asiat tulee tehtyä. Esimerkkinä toimii taivaiden metallilintu eli lentokone, jossa ilmanpaineen laskiessa ilmamaski laitetaan ensiksi itselle ja sitten vasta kaverille. Jos homman toteuttaa päinvastaisessa järjestyksessä, saattaa maskit jäädä roikkumaan katonrajaan. Lisäksi työtehtäviin käytettävä aika tulee arvioida. Ilman tätä tietoa et saa asioita valmiiksi oikea-aikaisesti.
  3. Tee tehtäviä listan mukaan ja päivitä sitä tarpeen tullen. Merkitse tehtäville deadline ja ala työstää listaasi. Ihminen ja opiskelija saavat tyydytystä, kun saavat asioita valmiiksi. Jos uusia tehtäviä ilmaantuu horisonttiisi, mukauta listaasi uusilla tehtävillä.

Yllä olevan listan avulla saat asiat järjestykseen ja asioita alkaa tapahtua. Teknologiasta voi antaa vielä viimeisen mausteen, jolla deadline-keitoksesta saadaan oikein herkullinen ateria. Asana on helppo ja yksinkertainen johtamisen työkalu, jolla saat deadlinesi helposti järjestykseen. Asanassa pystyy perustamaan projekteja, joiden alle voi syöttää tehtäviä, joilla on deadline. Tehtävien päivittäminen on helppoa ja projektiryhmässä voi olla 15 käyttäjää – täysin ilmaiseksi! Koska Summis uskoo opiskelun moderneihin ratkaisuihin ja teknologian mahdollisuuksiin, annamme Asanalle ison peukun. Asanaan voitte tutustua tästä linkistä.

Johtamisen iloa ja erinomaista ystävänpäivää!

 

Tero Summiksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *